Større polypeptider eller mere end ét polypeptid, der forekommer sammen, omtales som proteiner. Proteiner er polymerer af aminosyrer, der ofte binder til små molekyler (f.eks. ligander, coenzymer), til andre proteiner eller andre makromolekyler (DNA, RNA osv.) Derfor kaldes proteiners byggesten for aminosyrer. Proteiner har en vital rolle i biologien og fungerer som byggesten i muskler, knogler, hår, negle samt danner enzymer, antistoffer, muskler, bindevæv og meget mere. Peptider er kortere kæder af aminosyrer (to eller flere), hvilket adskiller dem fra polypeptider, der er meget længere.
En polymer produceret af en levende organisme kaldes en biopolymer. Der er fire hovedklasser af biopolymerer: (1) polysaccharider, (2) polypeptider, (3) polynukleotider og (4) fedtsyrer. Hvilke polymerer består af aminosyrer? Et polypeptid er en uforgrenet kæde af aminosyrer, der er forbundet med peptidbindinger. Peptidbindingen forbinder carboxylgruppen i en aminosyre til amingruppen i den næste aminosyre for at danne et amid. Hvad er peptider? Korte polypeptider kan navngives baseret på antallet af monomere aminosyrer, der omfatter dem. For eksempel er et dipeptid et peptid bestående af to aminosyreunderenheder, et tripeptid er et peptid bestående af tre aminosyreunderenheder, og tetrapeptid er et peptid bestående af fire aminosyreunderenheder.
Aminosyrerne, som udgør polypeptider, indeholder en alkaliaminogruppe (-NH2), en sur carboxylgruppe (-COOH) og en R-gruppe (sidekæde). R-gruppen er variabel i dens komponenter og er unik for hver aminosyre. Hvert aminosyremolekyle indeholder et carbonatom (α-carbon). I de fleste tilfælde er amino- og carboxylgrupperne bundet til α-carbonet (figur 2).
En peptidbinding (aminosyrebinding) er bindingen mellem aminosyrer. Dette danner den primære struktur af en lang polypeptidkæde. Proteiner består af et eller flere polypeptider, der har interageret sammen for at danne den endelige, stabile, fungerende konformation.
Figur 2. Strukturen af en aminosyre. Kredit: Scott Henry Maxwell – (diagram), CC BY-SA 4.0
Aminosyrer kan enten være α-aminosyrer er β-aminosyrer. Hvor både carboxyl- og aminogruppen er knyttet til det centrale kulstof, er de kendt som a-aminosyrer. I β-aminosyrer er carboxyl- og aminogrupperne bundet til et andet kulstofmolekyle.
Der er 21 aminosyrer, der bruges af eukaryoter til at danne proteiner (proteinsyntese). Alle varierer efter forskelle i deres sidekæder. Mennesker og andre hvirveldyr kan fremstille 12 af disse, som kaldes ikke-essentielle aminosyrer. De resterende 9 aminosyrer skal indtages, da de ikke kan laves i kroppen, men er lavet af andre organismer. Disse kaldes essentielle aminosyrer.
Indtil for nylig var listen over aminosyrer sammensat af 20. Selenocystein blev dog tilføjet som den 21. aminosyre i 1986. Selenocystein findes i nogle sjældne proteiner i bakterier og mennesker. Endnu for nylig blev det foreslået, at pyrrolysin skulle kaldes den 22. aminosyre. Imidlertid anvendes pyrrolysin ikke i human proteinsyntese. Tabel 1 viser listerne over essentielle og ikke-essentielle aminosyrer. Figur 4 illustrerer strukturen af 21 aminosyrer.
Table 1: Essential og Nonessential Amino Acids |
|
Essential Amino Acids |
Nonessential Amino Acids |
Phenylalanine |
Arginine |
Valine |
Aspartic Acid |
Threonine |
Glutamic Acid |
Tryptophan |
Serine |
Isoleucine |
Asparagine |
Methionine |
Glutamine |
Leucine |
Cysteine |
Histidine |
Selenocysteine |
Lysine |
Glycine |
|
Proline |
|
Alanine |
|
Tyrosine |
|
Pyrrolysine |
Variationen af R-gruppens sidekæder ændrer kemien af aminosyremolekylet. De fleste aminosyrer har sidekæder, der er upolære (har ikke positive og negative poler). Andre har positivt eller negativt ladede sidekæder. Nogle har polære sidekæder, der er uopladede. Sidekædens kemi påvirker, hvordan aminosyrerne bindes sammen, når de danner den endelige proteinstruktur.
Hvis aminosyrerne har ladede sidekæder, kan de danne ionbindinger. Hvis sidekæderne er hydrofobe, kan de forbindes med van der Waals-interaktioner. Polære aminosyrer kan forbindes med hydrogenbindinger. Derfor vil sidekæde-interaktioner af en lang kæde af aminosyrer og deres rækkefølge i kæden bestemme, hvordan proteinmolekylet dannes, dvs. hvor det foldes sammen. Mere information om de forskellige bindinger og interaktioner mellem aminosyrerne vil blive diskuteret senere i dette afsnit.
Proteiner har 4 strukturniveauer: den primære struktur, den sekundære struktur, den tertiære struktur og den kvaternære struktur.
Hvad er en polypeptidsekvens? Enkelt sagt er polypeptider kæder af aminosyrer. Den primære struktur af et protein begynder med dannelse af peptidbindinger mellem aminosyrer, hvilket resulterer i dannelsen af et peptid.
Hvad er en peptidbinding? Peptidbindinger eksisterer mellem α-carboxylgruppen af aminosyrer og α-aminogruppen af forskellige aminosyrer. Dette danner en stabil todimensionel struktur med sidekæder, der strækker sig ud fra polypeptidkæden. Dette gør det muligt for sidekæderne at interagere med andre molekyler. Denne handling med at forbinde mindre enheder sammen for at skabe en længere polymer er kendt som polymerisation. Hvordan dannes peptidbindinger? Reaktionen mellem to aminosyrer, der forbinder sig, er en kondensationsreaktion. Dette skyldes, at et brint- og oxygenmolekyle går tabt fra carboxylgruppen på 1 aminosyre, og et brintmolekyle går tabt fra aminogruppen i en anden aminosyre. Dette producerer et vandmolekyle (H2O), deraf udtrykket kondensationsreaktion.
Den sekundære struktur dannes, når der opstår hydrogenbindinger mellem atomer i polypeptidets rygrad (dette inkluderer ikke sidekæderne). To almindelige mønstre, der opstår ved gentagen foldning via hydrogenbinding, er α-helixen og den β-foldede plade.
I α-helix-sekundærstrukturen er spolen højrehåndet, og brintbindingerne findes mellem hver fjerde aminosyre. α-keratin er et eksempel på et protein sammensat af α-helixer. Dette protein findes i hår og negle.
Det β-foldede ark er den anden almindelige sekundære struktur. Dette sker, når to polypeptidkæder ligger ved siden af hinanden, og der dannes hydrogenbindinger mellem dem. Der findes to typer β-plisserede plader; disse er det parallelle β-foldede ark og det antiparallelle β-plisserede ark. I slutningen af et polypeptid er der enten en fri carboxylgruppe eller en fri aminogruppe.
I et parallelt β-foldet ark løber de to polypeptidkæder i samme retning med den samme gruppe i hver ende. I et anti-parallelt β-foldet ark løber polypeptiderne i forskellige retninger.
En mindre almindeligt kendt sekundær struktur er β-tønden. I dette tilfælde løber polypeptiderne anti-parallelt med hinanden, men har også snoet sig til en tøndeform med hydrogenbindinger mellem den første og sidste aminosyre
Den tertiære struktur af polypeptidet er defineret som den 3-dimensionelle struktur. Proteinet begynder yderligere foldning som følge af sidekæde (R-gruppe) interaktioner i den primære sekvens. Dette er via hydrofobe bindinger, hydrogenbindinger, ionbindinger, disulfidbindinger og Van der Waals-interaktioner.
Polypeptid vs protein: på dette tidspunkt kaldes polypeptidstrukturen et protein, fordi det har dannet en funktionel konformation.
-Hydrofobe bindinger - sidekæder, der er upolære og de hydrofobe grupper sammen. De forbliver på indersiden af proteinet og efterlader hydrofile sidekæder på ydersiden, der er i kontakt med vand.
-Hydrogenbindinger - opstår mellem et elektrisk negativt atom og et brintatom, der allerede er bundet til et elektrisk negativt atom. De er svagere end kovalente bindinger og ionbindinger, men stærkere end Van der Waals interaktioner.
-Ionbindinger - en positivt ladet ion danner en binding med en negativt ladet ion. [a]Disse bindinger er stærkere på indersiden af et protein, hvor vand er udelukket, da vand kan dissociere disse bindinger.
-Van der Waals interaktioner - dette refererer til elektriske interaktioner mellem tætte atomer eller molekyler. Disse interaktioner er svage, men hvis der er flere af disse interaktioner i et protein, kan det øge dets styrke.
-Disulfidbinding - dette er en type kovalent binding og er også den stærkeste binding, der findes i proteiner. Det involverer oxidation af 2 cysteinrester, hvilket resulterer i en svovl-svovl kovalent binding. Næsten en tredjedel af eukaryote syntetiserede proteiner indeholder disulfidbindinger. Disse bindinger giver stabilitet til proteinet. Figur 8 viser de forskellige bindinger involveret i den tertiære struktur af et protein.
I den kvaternære struktur begynder kæder af polypeptider at interagere sammen. Disse proteinunderenheder binder sig sammen via hydrogenbindinger og van der Waals-interaktioner. Deres arrangement tillader den specifikke funktionalitet af det endelige protein. Ændringer i konformation kan være skadelige for deres biologiske handlinger. Hæmoglobin er et eksempel på et protein med en kvaternær struktur. Det er opbygget af 4 underenheder.
Det er værd at bemærke, at ikke alle proteiner har en kvaternær struktur, mange proteiner har kun en tertiær struktur som deres endelige konformation.
Er polypeptider proteiner? I nogle tilfælde bruges ordet polypeptid i flæng med ordet protein. Et protein kan dog bestå af mere end 1 kæde af polypeptider, så det er ikke altid korrekt at bruge udtrykket polypeptid for alle proteiner.
Polypeptider og deres resulterende proteiner findes i hele kroppen. Hvad er funktionen af et polypeptid? Polypeptidernes roller afhænger af aminosyreindholdet. Der er over 20 aminosyrer, og den gennemsnitlige længde af et polypeptid er omkring 300 aminosyrer. Disse aminosyrer kan arrangeres i en hvilken som helst given sekvens. Dette giver mulighed for et massivt antal mulige proteinvariationer. Imidlertid ville ikke alle disse proteiner have en stabil 3D-konformation. Proteinerne, der findes i celler, er ikke kun stabile i deres konformation, men også unikke for hinanden.
Hvad er eksempler på polypeptider? De vigtigste eksempler på proteiner omfatter transportører, enzymer, hormoner og strukturel støtte.
Der er proteintransportere og peptidtransportere. Peptidtransportere findes i peptidtransporterfamilien (PTR). Deres funktion er at fungere som membranproteiner i en celle for at optage små peptider (di- eller tri-peptider). Der er 2 hovedtyper af peptidtransportører, PEPT1 og PEPT2. PEPT1 findes i tarmceller og hjælper med optagelsen af di- og tripeptider. PEPT2 på den anden side findes hovedsageligt i nyrecellerne og hjælper med reabsorption af di- og tripeptider.
Polypeptider udgør også enzymer. Enzymer initierer (katalyserer) eller fremskynder biokemiske reaktioner. De er biomolekyler, der hjælper med syntesen samt nedbrydningen af molekyler. Alle levende organismer bruger enzymer, og de er afgørende for vores overlevelse. Det menes, at enzymer katalyserer omkring 4000 forskellige biokemiske reaktioner i livet. Alle enzymer er navngivet med endelsen -ase. Der er 6 funktionelle grupper af enzymer: oxidoreduktaser, transferaser, hydrolaser, lyaser, isomeraser og ligaser. Lactase er for eksempel en hydrolase, der forårsager hydrolyse (nedbrydningsreaktion med vand) af laktose (mælkesukker) til galactose- og glucosemonomerer. Lactase findes i mennesker og dyr og har den funktion at hjælpe med fordøjelsen af mælk. Det findes også i nogle mikroorganismer.
Hormoner kan enten være steroidbaserede eller peptidbaserede. Polypeptid- og proteinhormoner varierer i deres størrelse, hvor nogle kun består af få aminosyrer, mens andre er store proteiner. De laves i celler i det ru endoplasmatiske reticulum (RER) og flyttes derefter til Golgi-apparatet. De placeres derefter i vesikler, indtil de er nødvendige/stimulerede til sekretion uden for cellen.
Insulin er et eksempel på et proteinhormon. Det er 51 aminosyrerester i længden og er sammensat af 2 polypeptidkæder kendt som kæde A og kæde B. Betacellerne i bugspytkirtlen syntetiserer dette hormon. Insulin hjælper kroppen med at regulere blodsukkerniveauet ved at fjerne overskydende glukose fra blodet og lade det opbevares til senere brug.
Endelig giver strukturelle proteiner form og støtte til levende organismer. For eksempel kan de give støtte i en cellevæg. De findes også i bindevæv, muskler, knogler og brusk. Actin er et eksempel på et strukturelt protein, der findes i celler. Det er det mest udbredte protein, der findes i eukaryote celler. I muskelceller hjælper de med at understøtte muskelsammentrækning. De danner også cytoskelettet af celler, der hjælper dem med at holde deres form. Derudover er actin involveret i celledeling, cellesignalering og organelbevægelse.
-Bock, A. et al. (1991). Selenocystein: Den 21. aminosyre. Molekylær Biologi. 5 (3) 515-520. https://doi.org/10.1111/j.1365-2958.1991.tb00722.x
-Alberts B, Johnson A, Lewis J, et al. (2002). Proteiners form og struktur. Cellens molekylære biologi. 4. udgave. New York: Garland Science. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK26830/#:~:text=Since%20each%20of%20the%2020,chains%20n%20amino%20acids%20long.
-Candotti, F. Peptide. National Human Genome Research Institute. https://www.genome.gov/genetics-glossary/Peptide
-Clark, D.P., Pazdernik, N.J., McGehee. M.R. (2019). Proteinsyntese. Molekylærbiologi, Academic Cell, tredje udgave. 397-444. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-813288-3.00013-6
-Essentials af cellebiologi. (2014). Funktionerne af proteiner bestemmes af deres tredimensionelle strukturer. https://www.nature.com/scitable/ebooks/essentials-of-cell-biology-14749010/122996920/
-Lopez, M.J., Mohiuddin, S.S. (2020). Biokemi, essentielle aminosyrer. StatPearls. Treasure Island (FL). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557845/
-Maloy, S. (2013). Aminosyrer. Brenners Encyclopedia of Genetics (anden udgave), Academic Press. 108-110. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-374984-0.00051-6
-Nelson, D. (2018). Hvor mange aminosyrer er der i kroppen - essentielle og ikke-essentielle. Videnskabstendenser. Hvor mange aminosyrer er der i kroppen: essentielle og ikke-essentielle | Videnskabstendenser.
-Ouellette, R.J., Rawn, J.D. (2015). Aminosyrer, peptider og proteiner. Principper for organisk kemi. 14 (371-396). https://doi.org/10.1016/B978-0-12-802444-7.00014-8
-Patel, A.K., Singhania, R.R., Pandey, A. (2017). Produktion, oprensning og anvendelse af mikrobielle enzymer. Bioteknologi af mikrobielle enzymer. Academic Press (2) 13-41. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-803725-6.00002-9
-Pelley, J.W. (2007). Proteinstruktur og funktion. Elseviers integrerede biokemi. Mosby. 19-28. https://doi.org/10.1016/B978-0-323-03410-4.50009-2
-Rajpal, G., Arvan, P. (2013). Disulfidbindingsdannelse. Håndbog for biologisk aktive peptider (anden udgave). 236 (1721-1729). https://doi.org/10.1016/B978-0-12-385095-9.00236-0
-Rehman, I., Farooq, M., Botelho, S. (2020). Biokemi, sekundær proteinstruktur. StatPearls. Treasure Island (FL). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470235/
-Taylor, P.M. (2016). Aminosyretransportørers rolle i proteinmetabolisme. Den molekylære ernæring af aminosyrer og proteiner, Academic Press. 5 (49-64). https://doi.org/10.1016/B978-0-12-802167-5.00005-0
Tak, fordi du har tegnet et abonnement
Denne e-mail er blevet registreret!
Betingelser & Vilkår:
Generelle oplysninger
BIO-Vitae APS
Ravnsborggade 20
7400 Herning
Danmark
CVR: 39990830
Email: Kundeservice@bio-vitae.dk
Aftalens parter
"Køber" anvendes om den fysiske person, som hovedsagelig handler uden for sit erhverv, og som ved afgivelse af en bestilling til BIO-Vitae afgiver et tilbud om køb og levering af bestemte varer.
"BIO-Vitae" anvendes i det følgende både om den fysiske eller juridiske person, som ved ordrebekræftelse accepterer Købers bestilling og sælger de bestilte varer, og om den hjemmeside hvorfra varer præsenteres og bestilles.
Produktinformation:
På BIO-Vitae oplyses varens væsentlige egenskaber, for yderligere oplysninger eller spørgsmål til eksisterende oplysninger kan der sendes en mail til BIO-Vitae via
Priser:
Alle priserne er dagspriser og kun gældende på bestillingsdagen. Der kan derfor forekomme prisændringer.
Alle angivne priser er inklusive 25% moms.
Betaling:
De kontooplysninger du indtaster ved køb af varer bliver sendt direkte til PBS i krypteret form (SSL) som det kun er dig og PBS der kan læse. Der er således ingen andre der ser eller gemmer oplysningerne om dig. Ved køb med Dankort eller kreditkort trækkes beløbet fra din konto så snart væren afgå fra BIO-Vitae , Vælger du at modtagen varen med efterkrav betales beløbet ved modtagelse af varen.
Vi accepterer betaling med Anyday.
Beløbet hæves først på dit kort, når varen afsendes.
Når du vælger at betale med Anyday, trækkes første betaling når varen afsendes. Derefter vil du betale din månedlige ydelse på sidste hverdag fra den kommende måned, og tre måneder frem.
Der bliver ikke pålagt gebyrer og renter til dit køb, såfremt du betaler til tiden. Hvis du returnerer dit køb, vil aftalen med Anyday ophøre automatisk.
Vi tager ikke kortgebyrer
Risikoen for hændelig undergang eller forringelse:
Først på det tidspunkt, hvor de bestilte varer er kommet i Købers besiddelse, overgår risikoen for, at de bestilte varer går til grunde eller beskadiges på grund af hændelige forhold, til Køber.
Reklamation:
BIO-Vitae yder ifølge købeloven 2 års reklamationsret fra modtagelse, på fabrikations- og materialefejl (mangler). Reklamationsretten dækker ikke fejl, skader eller slitage, direkte eller indirekte opstået som følge af forkert betjening, ringe vedligeholdelse, vold eller uautoriserede indgreb.
Fakturaen skal fremvises til BIO-Vitae i forbindelse med anvendelse af reklamationen.
Eventuel reklamation over mangler på leverede produkter skal efter Køber har eller burde have opdaget manglen ske til BIO-Vitae inden rimelig tid. Ellers mister Køber sin ret til at påberåbe sig manglen. Hvis du reklamerer inden for to måneder efter, at fejlen er opdaget, vil reklamationen altid være rettidig.
Du bedes angive og på forlangende vise, hvori manglen består.
Er reklamationen berettiget, refunderer vi dine (rimelige) fragtomkostninger. Varen skal altid sendes tilbage i forsvarlig emballage. Husk også at få en kvittering for afsendelse, så vi kan tilbagebetale dine fragtomkostninger.
Ansvarsfraskrivelse og garanti:
BIO-Vitae har gjort det nemt for dig at få relevant information på andre websites igennem links. Disse websites er uden for BIO-Vitae's kontrol. Vi kan derfor på ingen måde drages til ansvar for indholdet på disse sider.
Oplysninger om de bestilte varer fra sådanne hjemmesider indgår ikke i beskrivelsen af de bestilte varer i aftalen mellem Køber og BIO-Vitae.
Sælger er ikke erstatningsansvarlig for direkte eller indirekte tab som følge af at de bestilte varer kommer for sent frem til Køber, eller de bestilte varer lider af mangler, når forsinkelsen eller manglerne skyldes Køber handling eller undladelse eller force majeure
BIO-Vitae afgiver ikke selvstændig garanti for de bestilte varer, og Køber opnår kun de garantier, som producenten udsteder over for Køber.
Fortrydelsesret:
Som forbruger har du 14 dages fortrydelsesret, når du handler hos os.
Fortrydelsesfristen udløber 14 dage efter den dag, du har modtaget din vare. Hvis du har bestilt flere forskellige varer i én ordre, men de leveres enkeltvist, løber fristen fra den dag, hvor du modtager den sidste vare.
Drejer det sig om en aftale om regelmæssig levering af varer over en bestemt periode, udløber fortrydelsesfristen 14 dage efter den dag, du modtager den første vare.
Fristen indebærer, at du har 14 dage fra modtagelsen til at give os besked om, at du vil fortryde dit køb. Du kan sende en mail til Kundeservice@bio-vitae.dk eller benytte standardfortrydelsesformularen, som du finder nederst i handelsbetingelserne.
Du kan ikke fortryde købet ved at nægte at modtage varen uden samtidig at give os besked.
Fortrydelse af en del af købet
Hvis du har købt flere varer hos os, har du mulighed for at sende én eller flere varer retur, selvom de er købt i én ordre.
Bemærk, at du ikke får fragtomkostningerne retur, hvis du fortryder en del af dit køb.
Returnering
Når du har givet os besked om, at du vil fortryde dit køb, har du 14 dage til at sende varen tilbage til os.
Du skal selv betale for at pakken returneres, og det er dig, der hæfter, hvis der opstår en skade under transporten.
Visse varer kan ikke returneres med normal post. Dette gælder for: (indsæt varetyper).
Udgifterne til returnering af disse varer forventes højst at koste: (indsæt beløb).
Ingen fortrydelsesret
Disse aftaler kan ikke fortrydes:
Levering af forseglede varer, som af sundhedsbeskyttelses- eller hygiejnemæssige årsager ikke er egnede til at blive returneret, og hvor forseglingen er blevet brudt efter leveringen,
Varens stand, når du sender den retur
Hvis varen har mistet værdi, og det skyldes at du har brugt den på en anden måde, end hvad der var nødvendigt for at fastslå varens art, egenskaber og den måde, den fungerer, kan du kun få en del af købsbeløbet tilbage. Beløbet du kan få tilbage afhænger af varens handelsmæssige værdi, og i visse tilfælde kan det betyde, at du kun kan få fragtomkostningerne tilbage.
Vi anbefaler, at du sender varen retur i den originale emballage.
Hvis den originale emballage mangler, kan det muligvis medføre en værdiforringelse af varen.
Tilbagebetaling af købsbeløbet
Hvis du fortryder dit køb, får du dine penge tilbage. Hvis varen er værdiforringet, fratrækker vi det beløb, du hæfter for.
Vi refunderer alle betalinger modtaget fra dig, herunder leveringsomkostninger (det gælder dog ikke ekstra leveringsomkostninger i de tilfælde, hvor du har valgt en anden leveringsform, end den billigste form for standardlevering, som vi tilbyder), senest 14 dage fra den dag, hvor vi har modtaget din besked om, at du vil fortryde aftalen.
Vi tilbagefører pengene med samme betalingsmiddel, som du benyttede ved købet, medmindre vi har aftalt andet.
Vi kan tilbageholde betalingen indtil vi har modtaget varen, med mindre du sender os dokumentation for at have returneret den.
Varen sendes til:
BIO-VITAE APS
Ravnsborggade 20
7400 Herning
Danmark
Vi modtager kun pakker, som sendes direkte til adressen.
Forbehold for ændringer:
BIO-Vitae forbeholder sig ret til at ændre og opdatere de regler og betingelser, der gælder for denne website. Det er derfor vigtigt, at du løbende holder dig orienteret om der er sket ændringer.
Leveringstider:
Danmark
Omdeling til privat med GLS 0-1 kg DKK 69,00
Danmark
Omdeling til privat GLS 1 -5 kg DKK 75,00
Danmark
Udleveringssted GLS købs beløb er under 300.00 DKK er prisen DKK 37,00
Danmark
Udleveringssted GLS købs beløb er over 300.00 DKK er prisen DKK 0,00
Klageadgang
Hvis du som forbruger vil klage over dit køb, skal du kontakte Janus på Kundeservice@bio-vitae.dk.
. Hvis det ikke lykkes os at finde en løsning, kan du sende en klage til Nævnenes Hus, Toldboden 2, 8800 Viborg via www.naevneneshus.dk
For at kunne klage, skal varen eller ydelsen, som du vil klage over, have kostet mindst 1.110 kr. og højst 100.000 kr. Det koster et gebyr at få klagen behandlet.
Når du handler på en e-mærket webshop, kan du gratis få behandlet din sag hos e-mærket - uanset beløbets størrelse. Læs mere her.
Har du bopæl i et andet EU-land end Danmark, kan du klage til EU-Kommissionens online klageportal her -
Persondatapolitik
Vi har brug for følgende oplysninger, når du handler hos os:
Navn, adresse, tlf.nr. og mailadresse.
Vi registrerer og videregiver de personoplysninger, som er nødvendige for at kunne levere varen til dig.
Dette vil sige GLS og postnord
Personoplysningerne registreres hos BIO-Vitae ApS og opbevares i fem år, hvorefter oplysningerne slettes.
Vi samarbejder herudover med en række andre virksomheder, som opbevarer og behandler data. Virksomhederne behandler udelukkende oplysninger på vores vegne og må ikke bruge dem til egne formål.
Vi samarbejder kun med databehandlere i EU eller i lande, der kan give dine oplysninger en tilstrækkelig beskyttelse.
Den dataansvarlige på bio-vitae.dk er BIO-Vitae ApS.
Du har ret til at få oplyst, hvilke oplysninger vi behandler om dig.
Hvis du mener, at oplysningerne er unøjagtige, har du ret til at få dem rettet. I nogle tilfælde har vi pligt til at slette dine persondata, hvis du beder om det. Det kan f.eks. være hvis dine data ikke længere er nødvendige i forhold til det formål, som vi skulle bruge dem til. Du kan også kontakte os, hvis du mener, at dine persondata bliver behandlet i strid med lovgivningen. Du kan skrive til os på: Kundeservice@bio-vitae.dk.
Standardfortrydelsesformular
(Denne formular udfyldes og returneres kun, hvis fortrydelsesretten gøres gældende)
Til:
BIO-VITAE APS
Ravnsborggade 20
7400 Herning
Danmark
Email: Kundeservice@bio-vitae.dk
Vi anbefaler at du sender varen retur via vores returportal
Jeg meddeler herved, at jeg ønsker at gøre fortrydelsesretten gældende i forbindelse med min købsaftale om følgende varer/tjenesteydelser:
__________________________________________________________________________________
Bestilt den: _______________________________ Modtaget den: _______________________________
Forbrugerens navn: ______________________________________________________________________
Forbrugerens adresse: ___________________________________________________________________
Forbrugerens underskrift: _________________________________________ Dato: _________________
(kun hvis formularens indhold meddeles på papir)
Handelsbetingelserne er senest opdateret d. 20-12-2022
OBS: Vi har indsat et afsnit om persondatapolitik. Dette afsnit indeholder alene minimumskravene til jeres oplysningspligt i forbindelse med køb. Vær opmærksomme på, at I også har en oplysningspligt for jeres behandling af persondata, der ligger ud over, hvad der er nødvendig for selve købet. Læs mere i informationsbrevet.
Sprog